veenbessen

Veenbessen of cranberries werden gebruikt door Indianen uit Noord-Amerika om blaasontsteking te behandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat veenbessen een bestanddeel bevatten die helpen om blaasontsteking te voorkomen. Er zitten Pro-Antho-Cyanides in. Afgekort spreekt men van PAC’s.  PAC’s zorgen ervoor dat bacteriën niet goed kunnen vasthechten aan de blaaswand.

Sommige bacteriën, waaronder E. Coli, hebben immers kleverige draadjes op hun lichaam waarmee ze zichzelf vastkleven. Als je plast houden ze zich dan ook vast. Tenzij je voldoende PAC’s, veenbessen, neemt.

De veenbessen zijn ook zuur en dit helpt ook om de vermenigvuldiging van de bacteriën tegen te gaan .

Soms wordt er van een ‘kuur’ veenbessen  gesproken.  Als je een blaasontsteking hebt moet je antibiotica nemen. Met veenbessen ga je er niet vanaf raken. Veenbessen moet je dan ook preventief nemen en niet als een kuur. Bovendien werkt inname van veenbessen maar een halve dag. Het werkt uiteindelijk door de bestanddelen uit te plassen. Eens uitgeplast is de werking weg. Je moet dus 2 pilletjes gespreid over de dag nemen. Je kan ook echte veenbessen eten of het sap drinken maar dan moet je echt heel veel gaan eten of drinken om voldoende PAC’s in de urine te krijgen. Je kan dan ook beter veenbessen in pilvorm nemen. Deze zijn vlot verkrijgbaar bij apotheek en reform-winkels.

Veenbessen kunnen ook helpen om patiënten die snel blaasinfecties hebben door bijvoorbeeld sondes of catheters te beschermen. Mensen die aan intermittent sonderen doen, een verblijfscatheter hebben of een suprapubische hebben nemen beter veenbessen om infectiegevaar in te perken.

4 Replies to “veenbessen”

 1. Ik ben de laatste twee maanden opgenomen geweest in het ziekenhuis. Men vond in bloed en urine de E coli bacterie. Bij de eerste opname was ook ESBL geconstateerd.
  Eén en ander bleek resistent te zijn. Op niet te voorspellen tijdstippen kan ik dus weer een bacteriëlen aanval verwachten waarbij opname in een ziekenhuis weer noodzakelijk zal zijn. Kunt u mij hierover nog meer inlichtingen verstrekken en wat zijn de preventieve mogelijkheden. Bij voorbaat dank. Met groet, P.H

  1. Als je eenmaal verlost bent van een bacterie, zelfs al is ze ‘ESBL’, ben je ze kwijt en heb je niet méér kans dat je een nieuwe infectie ermee oploopt dan iemand anders. Tenzij de bacterie zich toch nog ergens in het lichaam ophoudt zoals bijvoorbeeld een niersteen of een blaasdivertikel.
   Of je zo een risicofactor hebt, kan de uroloog onderzoeken.
   Het is daarom van belang bij elke infectie de kiem te identificeren met naam en antibiogram. Dit doet het lab. Zo kan je zien of het dezelfde bacterie is of weer een andere kiem.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.